Zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne o charakterze seksualnym - Puszcz, Agata; Dobrzeniecki, Krzysztof; Furlepa, Natalia; Sieradocha, Kamila; Jedlikowska, Wiktoria (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2025)
U pacjentów z zaburzeniem obsesyjno-kompulsyjnym (obsessive-compulsive disorder – OCD) obserwuje się zwiększoną częstość występowania dysfunkcji seksualnych w porównaniu z populacją ogólną, co istotnie wpływa na jakość ich życia. Celem niniejszego przeglądu było omówienie kluczowych trudności seksuologicznych, z jakimi mierzą się pacjenci z OCD, oraz przybliżenie specyficznego podtypu tego zaburzenia, określanego jako OCD o charakterze seksualnym (sexual-oriented obsessive-compulsive disorder). Przeprowadzono przegląd literatury, wykorzystując bazy danych PubMed, Google Scholar, Web of Science oraz Cochrane Library. Następnie wyselekcjonowano publikacje koncentrujące się na OCD o charakterze seksualnym. Charakter seksualny zaburzenia może się manifestować zarówno w postaci seksualnych obsesji, jak i seksualnych kompulsji. Szacuje się, że 20–30% pacjentów z OCD doświadcza uporczywych, niepożądanych myśli o treści erotycznej, przy czym istotną grupę stanowią osoby doświadczające obsesyjnych wątpliwości dotyczących własnej orientacji seksualnej. W wielu przypadkach obsesyjne myśli prowadzą do wystąpienia kompulsji seksualnych, a w skrajnych sytuacjach mogą się przyczyniać do wystąpienia kompulsywnego zaburzenia seksualnego (compulsive sexual behavior disorder – CSBD). Szczególną wartość kliniczną mają badania dotyczące epidemiologii OCD w populacji LGBT, charakterystyki klinicznej tego zaburzenia w tej grupie oraz efektywności stosowanych metod terapeutycznych. Uwzględnienie aspektu funkcjonowania seksualnego w procesie terapeutycznym może się przyczynić do poprawy rokowania oraz zwiększenia skuteczności leczenia, stanowiąc element kompleksowego podejścia terapeutycznego.