Potencjalne powikłania leczenia choroby otyłościowej - Baran-Dorosh, Kateryna; Witaszek, Tomasz; Iskra-Trifunović, Joanna; Łosiowska, Anna; Kłoda, Karolina (Lekarz POZ, 2025)
Choroba otyłościowa jest globalnym problemem zdrowia publicznego, związanym z przewlekłym nadmiarem tkanki tłuszczowej i wieloma powikłaniami, takimi jak cukrzyca typu 2 czy choroby sercowo-naczyniowe. Leczenie otyłości wymaga kompleksowego podejścia, w tym modyfikacji stylu życia, farmakoterapii i chirurgii bariatrycznej. W ostatnich latach wśród leków szczególną uwagę zwracają analogi GLP-1 oraz podwójny agonista GLP-1/GIP, które wykazują wysoką skuteczność w redukcji masy ciała. Celem niniejszej pracy był przegląd aktualnego piśmiennictwa oraz zaleceń poświęconych działaniom ubocznym i powikłaniom leczenia choroby otyłościowej. Skupiono się szczególnie na objawach ze strony przewodu pokarmowego występujących podczas stosowania leków inkretynowych, a także na kamicy żółciowej związanej z redukcją masy ciała. Przedstawiono opisowe podsumowanie głównych wniosków z najnowszych dokumentów i wynikające z nich rekomendacje.