Miejsce mezylanu prydynolu w farmakoterapii zespołów bólowych - Okopień, Bogusław (Lekarz POZ, 2025)
Zespoły bólowe kręgosłupa stanowią poważne wyzwanie kliniczne z uwagi na ograniczenia standardowych terapii, takich jak niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) i opioidy. Artykuł przedstawia stanowisko dotyczące stosowania mezylanu prydynolu jako skutecznego leku adiuwantowego, który przerywa patofizjologiczny cykl „ból-skurcz-ból”. Prydynol, miorelaksant o podwójnym – ośrodkowym i obwodowym – mechanizmie cholinolitycznym, wykazuje wysoką skuteczność zarówno w monoterapii (w badaniach klinicznych okazał się znacząco lepszy od placebo), jak i w terapii skojarzonej. Dane kliniczne potwierdzają jego synergistyczne działanie z NLPZ (np. meloksykamem) oraz z rehabilitacją, co prowadzi do szybszej i pełniejszej redukcji bólu. Ponadto dane z praktyki klinicznej wskazują, że dołączenie prydynolu pozwala na zmniejszenie dawki lub odstawienie innych leków przeciwbólowych u niemal 3/4 chorych. Profil bezpieczeństwa prydynolu jest korzystny, z typowymi, łagodnymi objawami cholinolitycznymi i mniejszą częstością działań niepożądanych w porównaniu z NLPZ. Rekomenduje się stosowanie prydynolu w połączeniu z NLPZ jako skuteczną i bezpieczną opcję terapeutyczną w ostrych zespołach bólowych kręgosłupa.