Wyniki napromieniania przerzutów do mózgu u chorych na niedrobnokomórkowego raka płuca - Brzozowska, Anna; Grzybowska, Ludmiła; Mazurkiewicz, Maria (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Badaniem objęto 50 chorych na niedrobnokomórkowego raka płuca z przerzutami do mózgu. U 24 osób przerzuty do mózgu były pierwszym objawem choroby. Wszyscy pacjenci przebyli napromienianie całego mózgowia dawką 2000 cGy/g (5 razy 400 cGy/g). W pracy oceniono wpływ wybranych czynników prognostycznych (wieku, płci, ilości przerzutów do mózgu, rodzaju rozpoznania histopatologicznego, czasu jaki upłynął od rozpoznania raka płuca do wystąpienia przerzutów do mózgu) na czas przeżycia. Średni czas przeżycia od zakończenia napromieniania przerzutów do mózgu wynosił 4,42 mies. Nie wykazano istotnego statystycznie wpływu analizowanych czynników prognostycznych na średni czas przeżycia chorych. Uzasadnione zatem wydaje się dalsze poszukiwanie czynników prognostycznych, umożliwiających identyfikację chorych, u których napromienianie przerzutów do mózgu niedrobnokomórkowego raka płuca w sposób istotny wpływałoby na wydłużenie czasu przeżycia.