Egzotyczne wirusy w codziennej praktyce lekarza pierwszego kontaktu – przypadek rozpoznania czikungunii u pacjentki powracającej z tropików - Gilewska, Anna; Wierzbicka, Agnieszka; Aksak-Wąs, Bogusz (Lekarz POZ, 2025)
Choroby tropikalne, takie jak czikungunia, coraz częściej pojawiają się w Europie w związku z globalizacją i wzrostem mobilności ludzi. Przedstawiono przypadek 50-letniej pacjentki, która po powrocie z Kuby zgłosiła się do lekarza pierwszego kontaktu z gorączką, silnymi bólami stawów i wysypką. Badania serologiczne potwierdziły zakażenie wirusem czikungunii. Leczenie było objawowe, a stan pacjentki poprawił się w ciągu 2 tygodni. Wzrost częstości podróży do regionów endemicznych zwiększa ryzyko zawleczenia chorób tropikalnych. Wczesne rozpoznanie jest kluczowe dla właściwego postępowania i zapobiegania powikłaniom. Lekarze podstawowej opieki zdrowotnej powinni uwzględniać choroby tropikalne w diagnostyce pacjentów po podróżach do krajów egzotycznych.