ARTYKUŁ ORYGINALNYInfekcja Chlamydia pneumoniae i białka zapalne u chorych po CABG poddanych przezskórnej rewaskularyzacji z powodu nawrotu dolegliwości stenokardialnych - Przewłocki, Tadeusz; Kabłak-Ziembicka, Anna; Pieculewicz, Monika; Stopa, Ireneusz; Pieniążek, Piotr; Zalewski, Jarosław; Stępień, Ewa; Żmudka, Krzysztof; Tracz, Wiesława (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2006)
Wstęp: Czynniki zapalne oraz infekcja Chlamydia pneumoniae (ChP) wydają się odgrywać istotną rolę w rozwoju choroby wieńcowej. Cel: Ocena zależności pomiędzy częstością występowania infekcji ChP oraz białek zapalnych a czasem nawrotu dolegliwości po CABG oraz wynikiem odległym przezskórnej angioplastyki wieńcowej (PCI). Materiał i metoda: Przeanalizowano poziom czynników zapalnych (hs-CRP, Fb, IL-6, TNFa) oraz przeciwciał przeciwko ChP (IgM, IgA, IgG) u 111 kolejnych chorych (90 mężczyzn) w wieku 63,2±7,7 (48–79) lat, po CABG, u których wykonano PCI z powodu nawrotu dolegliwości wieńcowych w czasie średnio 99,1±52,3 (1–264) mies. po operacji. Wyniki: U 50 (55%) chorych stwierdzono wzrost IgA i ewentualnie IgG mogący świadczyć o przewlekłej infekcji ChP, a u 25 (22,5%) wzrost IgG świadczący o przebytej infekcji. U 34 (30,6%) chorych stwierdzono wzrost hs-CRP >5 mg/L, a u 41 (36,9%) – Fb >3,5 g/L. Stwierdzono istotną korelację pomiędzy wiekiem chorych a poziomem przeciwciał przeciwko ChP: IgA (p=0,013; r=0,235), IgG (p=0,002; r=0,294). Wykazano ujemną korelację pomiędzy czasem nawrotu dolegliwości po CABG a poziomem hs-CRP (r=–269; p=0,005) oraz IL-6 (r=–0,183; p=0,057). W obserwacji odległej u 32 (28,8%) chorych wystąpiły poważne incydenty sercowe (MACE). Wykazano związek pomiędzy poziomem IgA lub IgG a częstością MACE (p=0,026; p=0,031). Wnioski: 2/3 chorych po CABG z nawrotem dolegliwości wieńcowych wykazuje cechy przewlekłej bądź przebytej infekcji ChP, a 1/3 ma podwyższone białka zapalne. Poziom przeciwciał przeciwko ChP koreluje z wiekiem chorych a także jest znamiennie wyższy wśród chorych z MACE. Poziom białek zapalnych ujemnie koreluje z czasem nawrotu dolegliwości po CABG, nie wykazano natomiast jego związku z występowaniem MACE.