ARTYKUŁ ORYGINALNYCzy przezskórna komisurotomia mitralna jest bezpieczną metodą leczenia chorych ze skrzepliną w uszku lewego przedsionka? - Chmielak, Zbigniew; Deptuch, Tomasz; Demkow, Marcin; Konka, Marek; Hoffman, Piotr; Rużyłło, Witold (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2006)
Przezskórna komisurotomia mitralna (PKM) za pomocą cewnika z balonem jest skuteczną metodą leczenia chorych z objawowym zwężeniem zastawki dwudzielnej. Przeciwwskazania do wykonania PKM są nieliczne, a jednym z nich jest obecność skrzepliny w lewym przedsionku. Jeśli jednak skrzeplina umiejscowiona jest w uszku i nie wystaje do jamy lewego przedsionka, ryzyko wystąpienia powikłań zatorowych w trakcie zabiegu jest mniejsze. Cel: Ocena skuteczności i bezpieczeństwa PKM u chorych ze zwężeniem zastawki dwudzielnej i ze skrzepliną w uszku lewego przedsionka. Materiał i metoda: W celu wykrycia skrzepliny u chorych ze zwężeniem zastawki dwudzielnej zakwalifikowanych do PKM przed zabiegiem rutynowo wykonywano przezprzełykowe badanie echokardiograficzne. Od września 1998 r. do końca 2004 r. wykonano 1 353 zabiegi przezskórnej komisurotomii mitralnej u chorych ze zwężeniem zastawki dwudzielnej, w tym u 39 (2,9%) pacjentów ze skrzepliną umiejscowioną w uszku, niewystającą do jamy lewego przedsionka. Wszystkie zabiegi PKM wykonywano techniką opracowaną przez Inoue. Wyniki: Skuteczny zabieg przezskórnej komisurotomii mitralnej wykonano u 38 chorych. Jeden pacjent wymagał operacji kardiochirurgicznej w trybie pilnym z powodu istotnej niedomykalności zastawki dwudzielnej. U żadnego z chorych po wykonaniu PKM nie wystąpiły powikłania zatorowe. Uzyskano istotny wzrost pola powierzchni zastawki dwudzielnej (1,18±0,2 cm 2 przed zabiegiem, 1,83±0,4cm 2 po zabiegu, p <0,001), zmniejszenie średniego gradientu ciśnień przez zastawkę dwudzielną (8,3±3,1 mmHg przed, 4,2±1,5 mmHg po, p <0,001) i spadek ciśnienia skurczowego w tętnicy płucnej (50,9±17,5 mmHg przed i 39,9±14,9 mmHg po, p <0,001). Wniosek: Przezskórna komisurotomia mitralna jest bezpieczną i skuteczną metodą leczenia chorych ze zwężeniem zastawki dwudzielnej i skrzepliną w uszku lewego przedsionka.