Koniec zdrowotnego komunizmu - Pędziwol, Aureliusz M. (Menedżer Zdrowia, 2006)
Autor przedstawia szczegółowe informacje reformatorskich działań słowackiego rządu, który zdecydował się na zmianę roli państwa w służbie zdrowia i przestał być jej mecenasem stając się regulatorem i kontrolerem.