Erotomania (zespół de Clérambaulta) – przegląd współczesnej wiedzy - Kujawski, Ryszard (Psychiatria Spersonalizowana / Personalized Psychiatry, 2026)
personalizowana diagnostyka i postępowanie terapeutyczne są szczególnie ważne w przypadkach erotomanii, rzadkiej choroby psychicznej, która stanowi ogromne wyzwanie dla systemu opieki psychiatrycznej. W pracy dokonano przeglądu współczesnej wiedzy na temat erotomanii (zespołu de Clérambaulta). Omówiono zakres pojęcia, stosowaną terminologię, dane historyczne, epidemiologię i etiopatogenezę, pozycję nozologiczną, objawy i przebieg kliniczny oraz leczenie i rokowanie. Wskazano na trudności diagnostyczne i terapeutyczne dotyczące pacjentów z erotomanią. Omówiono rozróżnienie między erotomanią idiopatyczną, pierwotną i wtórną. Opisano rozliczne schorzenia psychiczne i somatyczne, w przebiegu których może pojawiać się erotomania wtórna. Rozważania ujęto również w kontekście sądowo-psychiatrycznym z uwagi na możliwość wystąpienia problemów prawnych u osób z erotomanią.