Zastosowanie elastografii wątroby metodą FibroScan w diagnostyce i monitorowaniu MASLD u dzieci - Cieściński, Jakub; Rajewski, Paweł (Lekarz POZ, 2025)
Stłuszczeniowa choroba wątroby związana z dysfunkcją metaboliczną (metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease – MASLD) jest najczęstszą przewlekłą chorobą wątroby u dzieci w krajach rozwiniętych i może dotyczyć ok. 10% populacji pediatrycznej. Ze względu na ograniczenia klasycznej biopsji wątroby w diagnostyce MASLD poszukuje się metod nieinwazyjnych. W artykule przedstawiono przegląd aktualnych danych na temat zastosowania elastografii wątroby metodą FibroScan (vibration-controlled transient elastography – VCTE) u dzieci z MASLD, z naciskiem na trafność diagnostyczną, powtarzalność i wykorzystanie kliniczne. Dokonano analizy baz PubMed/Medline (2010–2025) z użyciem haseł „FibroScan”, „transient elastography”, „children/pediatric”, „NAFLD/MASLD”, „CAP”, „LSM”. Uwzględniono badania oryginalne i przeglądy, które raportowały LSM (liver stiffness measurement)/CAP (controlled attenuation parameter) u dzieci w wieku ≤ 18 lat. Na podstawie przeprowadzonej metaanalizy wyciągnięto następujące wnioski: CAP dobrze wykrywa stłuszczenie wątroby (AUC 0,80–0,94), natomiast LSM umożliwia dokładną identyfikację włóknienia ≥ F2 (AUC 0,82–0,90), przy zróżnicowaniu progów między badaniami. Powtarzalność LSM jest wysoka (ICC > 0,90), CAP jest bardziej zmienny przy otyłości. FibroScan stanowi użyteczne narzędzie do szybkiej wstępnej oceny i monitorowania MASLD u dzieci, konieczna jest jednak dalsza standaryzacja wyników pod względem progów pediatrycznych.