30 proc. podwyżki nic nie da - Kozierkiewicz, Adam (Menedżer Zdrowia, 2006)
Polscy lekarze zarabiają 5 razy mniej niż ich koledzy w Niemczech oraz 15 razy mniej niż medycy brytyjscy. Oznacza to, że nawet podwyższenie wynagrodzeń pracowników ochrony zdrowia o 30 proc. nie obniży presji migracyjnej i nie będzie miało wpływu na niwelowanie różnicy w wynagrodzeniach między pracownikami ochrony zdrowia w krajach Zachodu i w Polsce.