Rola toksyny botulinowej w leczeniu pacjentów poradni strabologicznej i neurologicznej - Gosztyła, Michalina; Szczepanek, Małgorzata; Gofron, Paulina; Białas-Niedziela, Dorota; Kęcik, Dariusz (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2026)
Toksyna botulinowa (botulinum toxin – BTX) jest neurotoksyną wytwarzaną przez bakterie Clostridium botulinum. Mechanizm jej działania polega na blokowaniu uwalniania acetylocholiny w połączeniach nerwowo-mięśniowych, co prowadzi do czasowego niedowładu mięśnia. Celem pracy jest przedstawienie zastosowania BTX u pacjentów poradni strabologicznej i neurologicznej, omówienie mechanizmu jej działania, a także korzyści i ograniczeń tej metody leczenia. W pracy zaprezentowano właściwości farmakokinetyczne BTX, rys historyczny, zastosowanie w poszczególnych jednostkach chorobowych oraz ocenę skuteczności i bezpieczeństwa tej metody terapeutycznej.