Operacje odtwórcze piersi, ocena satysfakcji pacjentek - Nowicki, Andrzej; Nikiel, Monika (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Wstęp: Rekonstrukcja piersi jest elementem kompleksowego leczenia raka tego narządu. Podstawowym przeciwwskazaniem onkologicznym jest potwierdzone uogólnienie choroby. Natomiast nie ma potrzeby rezygnowania z rekonstrukcji tylko z powodu obecności złych czynników rokowniczych. Nie jest też przeciwwskazaniem przebyte leczenie uzupełniające, jak chemioterapia lub napromienianie. Decyzja kobiety o poddaniu się rekonstrukcji piersi powinna wypływać z bardzo silnej własnej motywacji psychologicznej, a nigdy z namowy lekarza. Celem pracy było zbadanie zakresu funkcjonowania pacjentek i ich satysfakcji z zabiegu rekonstrukcji piersi. Materiał i metody: Badanie przeprowadzono wśród 20 z 30 kobiet operowanych w latach 2000–2003 w Katedrze i Klinice Chirurgii Plastycznej i Leczenia Oparzeń Akademii Medycznej w Gdańsku. Kobiety były w wieku 22 do 63 lat, średnia wieku 48 lat. Do badań wykorzystano autorską ankietę, którą rozesłano pocztą. Wyniki: Największą grupę stanowiły kobiety w wieku 41–60 lat, mieszkające z mężami i w miastach. Połowa z nich miała wykształcenie średnie i dobre relacje rodzinne. Średni czas od amputacji do rekonstrukcji piersi wynosił 4,8 roku. Większość kobiet po amputacji nie czuła się odrzucona. Zrozumienie i wsparcie ze strony personelu medycznego otrzymało 70 proc. kobiet, tylko 30 proc. kobiet uczestniczyło w klubach Amazonka. Podczas rekonstrukcji piersi równoczesną korekcję drugiej piersi wykonano u 35 proc. kobiet. Swój wygląd jako zadowalający oceniło 75 proc. pacjentek. Większość kobiet po rekonstrukcji nie zauważyła zmian w życiu towarzysko-kulturalnym. Natomiast atrakcyjność kobiety w opinii partnera uległa poprawie w 75 proc. przypadków. Poziom satysfakcji z przeprowadzonej operacji jako dobry i bardzo dobry wskazało 75 proc. kobiet. Wnioski: W toku przeprowadzonych badań okazało się, że rekonstrukcja piersi po dokonanej amputacji przynosi oczekiwane efekty w sferze satysfakcji pacjentek. Kobiety poddane rekonstrukcji w 80 proc. akceptują wygląd swoich piersi. Około 60 proc. badanych pacjentek nie zauważyło wpływu rekonstrukcji piersi na ich życie intymne. Po rekonstrukcji piersi kobiety nadal odczuwają lęk przed przerzutami i dalszym pogłębieniem się choroby nowotworowej.