Praktyczne aspekty leczenia zmian skórnych u pacjentów z atopowym zapaleniem skóry - Citko, Anna (Lekarz POZ, 2026)
Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest przewlekłą, nawrotową, zapalną chorobą skóry, której towarzyszy charakterystyczny, bardzo nasilony świąd. Zwykle rozpoczyna się w dzieciństwie. Rozwija się u osób predysponowanych genetycznie pod wpływem różnych czynników środowiskowych. Preferowaną metodą leczenia są terapie miejscowe. Postępowanie opiera się głównie na stosowaniu miejscowych środków nawilżających, ale pomimo ich regularnego aplikowania większość pacjentów potrzebuje miejscowych leków przeciwzapalnych, aby kontrolować zaostrzenia choroby. Środki przeciwzapalne do stosowania miejscowego to m.in. glikokortykosteroidy i inhibitory kalcyneuryny. W leczeniu ogólnym wykorzystuje się leki immunomodulujące, cytostatyczne, a także fototerapię. Bardzo istotną rolę odgrywa edukacja.