Zastosowanie L-asparaginianu L-ornityny w chorobach wątroby w praktyce lekarza POZ – rola ornityny w terapii wspomagającej funkcje wątroby - Rajewski, Paweł (Lekarz POZ, 2026)
Choroby wątroby – zarówno ostre, jak i przewlekłe – różnią się przebiegiem klinicznym w zależności od stopnia zaawansowania, czynnika etiologicznego i czasu trwania: od postaci bezobjawowych poprzez subkliniczne do pełnoobjawowych z żółtaczką, wodobrzuszem, skazą krwotoczną czy encefalopatią wątrobową. Przewlekłe choroby wątroby przez wiele lat mogą nie dawać żadnych dolegliwości, a w momencie ich pojawienia się i rozpoznania choroba zazwyczaj jest bardzo zaawansowana, na etapie zaawansowanego włóknienia wątroby, marskości wątroby czy raka watrobowokomórkowego. Dlatego choroby wątroby wciąż stanowią wyzwanie i prawdziwy problem dla wielu lekarzy, począwszy od profilaktyki, poprzez wczesne wykrywanie, a skończywszy na odpowiednio ukierunkowanym leczeniu. W Polsce i na świecie dostępnych jest bardzo dużo suplementów oraz leków sprzedawanych bez recepty i na receptę, które mają wspomagać funkcje wątroby, działać protekcyjnie i regeneracyjnie na hepatocyty. W artykule omówiono na podstawie analizy dostępnych badań i artykułów naukowych rolę ornityny, a w szczególności asparaginianu ornityny jako substancji wspomagającej funkcje wątroby w jej chorobach o różnej etiologii.