Agoniści receptorów β2-adrenergicznych w leczeniu astmy oskrzelowej i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc - Kołaczkowska, Małgorzata (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Podstawowym objawem astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) jest skurcz oskrzeli jako wynik przewlekłego procesu zapalnego. W leczeniu zaburzeń przepływu powietrza przez drogi oddechowe stosuje się przede wszystkim krótko i długo działające β 2 -mimetyki wziewne. Efekty działania leków wynikają z rozmieszczenia receptorów β 2 -adrenergicznych. β 2 -mimetyki wziewne różnią się wybiórczością, aktywnością wobec receptora oraz początkiem i czasem działania. Terapia skojarzona z kortykosteroidem wziewnym poprawia czynność płuc, zmniejsza objawy i częstość zaostrzeń bardziej niż wyższe dawki kortykosteroidów. Najczęstsze objawy niepożądane podczas długotrwałego leczenia to: drżenie mięśniowe, tachykardia, hipoksemia oraz hipokaliemia (działanie metaboliczne).