Hipertermia powierzchowna skojarzona z radioterapią jako leczenie paliatywne przerzutów raka do skóry i węzłów chłonnych - Miszczyk, Leszek; Owczarek, Grzegorz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Cel: Celem pracy była ocena skuteczności skojarzonej powierzchownej hipertermii mikrofalowej z radioterapią w leczeniu przerzutów raka do skóry i powierzchownie położonych węzłów chłonnych. Materiał i metoda: Materiał obejmował 48 węzłów chłonnych zajętych przerzutami raka oraz 17 przerzutów raka do skóry. Wartość średnia średnicy guza wynosiła 3,8 cm. Najczęstszym rozpoznaniem patologicznym był gruczolakorak (N=27), a klinicznym rak płuca (N=17). Średni okres obserwacji wynosił 3,5 mies. Stosowano 45-minutowe sesje hipertermii, 2 razy w tyg., przy użyciu mikrofal 915 MHz, nagrzewając leczoną okolicę do 43°C. Chorych napromieniano 5 razy w tyg. (df=2–4 Gy) do Dc=10–20 Gy. Chorych badano 2 i 6 tyg. po zakończeniu leczenia, a następnie co 3 mies. Wyniki: Największe odczyny skórne odnotowano w dniu zakończenia leczenia. U 43 proc. chorych wystąpił niewielki, a u 32 proc. nasilony rumień, u 10,5 proc. pęcherze podnaskórkowe, u 2 proc. zbrązowienie i u 2 proc. martwica skóry. Średnia wartość średnicy leczonego guza 2 tyg. po leczeniu wynosiła 2,9 cm, a podczas dwóch kolejnych kontroli 1,5 i 4,5 mies. po leczeniu odpowiednio 3,2 i 3,4 cm. 7,5 mies. po leczeniu większość guzów zaczęła odrastać (29 proc. progresja). Największy odsetek całkowitych regresji odnotowano 4,5 mies. po leczeniu (25 proc.). Nie znaleziono statystycznie znamiennych różnic pomiędzy regresją zmian o typie raka płaskonabłonkowego i gruczołowego, pomiędzy grupą chorych leczonych przy użyciu 2 i 4 seansów hipertermii oraz pomiędzy przerzutami do skóry i do węzłów. Wnioski: Powierzchowna hipertermia skojarzona z radioterapią może być wartościowym leczeniem paliatywnym, pozwalającym na uzyskanie regresji zmian przy akceptowalnej toksyczności, ostateczne potwierdzenie jej wartości powinno jednak nastąpić w ramach kontrolowanego badania klinicznego porównującego je z samodzielną radioterapią.