Guzy neuroendokrynne żołądka – analiza 3 przypadków - Kula, Zbigniew; Weishof, Alicja; Świątczak, Czesław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Guzy neuroendokrynne żołądka stanowią do 8,7 proc. wszystkich guzów neuroendokrynnych przewodu pokarmowego ( gastroenteropancreatic neuroendocrine tumours – GEP NET). Na podstawie towarzyszącej patologii żołądka wyróżniamy 3 jego typy: typ I, występujący w przebiegu zanikowego zapalenia trzonu żołądka; typ II – skojarzony z mnogą gruczolakowatością wewnątrzwydzielniczą i zespołem Zollingera-Ellisona; typ III – sporadyczny, niezwiązany z żadną patologią żołądka. Klasyfikacja ta odgrywa dużą rolę w określeniu dalszego postępowania w chorobie. W pracy przedstawiono 3 przypadki NET żołądka. W 2 przypadkach rozpoznano I typ rakowiaka żołądka, a w 1 przypadku typ III rakowiaka żołądka (sporadyczny). Rozpoznania NET ustalono na podstawie gastroskopii z pobraniem wycinków do badania mikroskopowego. Zwrócono uwagę na duże znaczenie kliniczne odróżnienia dwóch pierwszych typów NET żołądka od typu trzeciego.