Zawał mięśnia sercowego – narastający problem u młodych osób - Masajtis, Anna; Barylski, Marcin; Banach, Maciej; Rysz, Jacek; Drożdż, Jarosław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Zawał mięśnia sercowego to stan chorobowy, w którym dochodzi do całkowitego zamknięcia naczynia wieńcowego, zaopatrującego określony obszar serca. Zwykle do takiego stanu dochodzi w tętnicach już uprzednio zwężonych w przebiegu miażdżycy. Na podstawie wielu przeprowadzonych dotychczas badań częstość zawałów występujących u osób przed 45. rokiem życia szacuje się w przybliżeniu na 10 proc. wszystkich przypadków zawałów serca. Zdecydowaną większość chorych stanowią mężczyźni, jednak obserwuje się tendencję do wzrostu liczby zawałów również u młodych kobiet, które w chwili obecnej stanowią ok. 20 proc. pacjentów z zawałem serca przed 55. rokiem życia.