Dwukierunkowe aplikacje do monitorowania pacjenta i wsparcia opiekunów – wykorzystanie nowoczesnych technologii w opiece paliatywnej - Barański, Jan (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2026)
Artykuł koncentruje się na roli nowoczesnych technologii, zwłaszcza dwukierunkowych aplikacji mobilnych, w usprawnieniu opieki paliatywnej. W dobie rosnących potrzeb w zakresie opieki nad osobami przewlekle i nieuleczalnie chorymi cyfrowe narzędzia stają się nieocenionym wsparciem zarówno dla pacjentów, jak i ich opiekunów. Aplikacje umożliwiają systematyczne monitorowanie bólu czy duszności, co pozwala personelowi medycznemu szybciej reagować. Ponadto oferują dostęp do materiałów edukacyjnych, wskazówek dotyczących opieki domowej oraz kanałów komunikacji z zespołem opiekuńczym. Dla opiekunów oznacza to większe poczucie bezpieczeństwa, lepszą organizację pracy oraz wsparcie emocjonalne w trudnych sytuacjach. Artykuł podkreśla też znaczenie indywidualnego dostosowania aplikacji do potrzeb użytkowników i ochrony danych pacjentów. Wnioski wskazują, że technologia może znacząco podnieść jakość życia pacjentów paliatywnych i wspierać efektywniejszą opiekę interdyscyplinarną.