Skórne zespoły paraneoplastyczne jako wczesny marker chorób nowotworowych - Sawicka, Julia; Duczkowska, Zuzanna; Zdanowska, Agnieszka; Czuwara, Joanna; Rudnicka, Lidia; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2026)
Skórne zespoły paranowotworowe odgrywają ważną rolę w wykrywaniu nowotworów złośliwych i mogą być pierwszym symptomem rozwijającego się nowotworu złośliwego. Skóra to drugi pod względem występowania objawów narząd (po układzie wewnątrzwydzielniczym i po zespołach endokrynnych) sygnalizujący obecność choroby nowotworowej. Nowotwory złośliwe, niezależnie od typu, stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów na całym świecie. Ich wczesne zdiagnozowanie jest kluczowym elementem strategii onkologicznej. Rozpoznanie zespołów paranowotworowych ma kluczowe znaczenie, ponieważ przyspiesza rozpoznanie nowotworu i podjęcie skutecznego leczenia, co zwiększa szansę na przeżycie pacjenta. Celem publikacji jest przedstawienie informacji na temat występowania, patomechanizmu, przebiegu oraz leczenia skórnych zespołów paranowotworowych.