Znaczenie jonu potasowego w stanach fizjologii i patologii układu sercowo-naczyniowego - Knypl, Krystyna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Jednym z ważniejszych jonów wewnątrzustrojowych jest potas. Jon ten uczestniczy w wielu procesach fizjologicznych, takich jak metabolizm wewnątrzkomórkowy, synteza glikogenu i białek, a także regulacja potencjałów czynnościowych błon komórkowych, zwłaszcza w obrębie mięśnia sercowego. Około 98 proc. całkowitych zasobów wewnątrzustrojowych potasu znajduje się w przestrzeni wewnątrzkomórkowej, a ok. 2 proc. w przestrzeni zewnątrzkomórkowej. Prawidłowe stężenie potasu w surowicy wynosi 3,5–5,0 mEq/l. Gdy stężenie potasu w surowicy krwi spada poniżej 3,5 mEq/l, rozpoznaje się hipokaliemię. Objawy kliniczne hipokaliemii dotyczą najczęściej mięśni i układu krążenia, ale mogą objawiać się także osłabieniem, nudnościami, wymiotami.