Bóle krzyża – etiologia, diagnostyka i leczenie - Świerkot, Jerzy (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Bóle krzyża są jedną z najczęściej występujących przyczyn zgłaszania się do lekarza pierwszego kontaktu. Częstość tych dolegliwości wzrasta z wiekiem – w populacji ludzi dorosłych wynosi 20 proc., a u osób powyżej 65. roku życia wzrasta nawet do 49 proc. Biorąc pod uwagę koszty spowodowane niezdolnością do pracy, inwalidztwem, leczeniem oraz koszty związane z procesami sądowymi, jest to jedno z najbardziej kosztownych rozpoznań medycznych. W 90 proc. przyczyną bólu krzyża są zaburzenia mechaniczne, pozostałymi przyczynami są choroby ogólnoustrojowe. Mimo przeprowadzonego kompleksowego procesu diagnostycznego, u wielu chorych nie udaje się ustalić do końca źródła bólu krzyża. Należy podkreślić, że mimo coraz doskonalszych badań laboratoryjnych i obrazowych, nadal bardzo ważne jest dokładne przeprowadzenie wywiadu i badanie podmiotowe. Leczenie musi być kompleksowe, obejmuje edukację chorego, rehabilitację, farmakoterapię i powinno uwzględniać przyczynę bólów krzyża. Bardzo ważne jest postępowanie profilaktyczne i uświadomienie pacjentowi konieczności zapobiegania nawrotom bólów krzyża.