Opis przypadkuAutoimmunologiczne zapalenie trzustki – opis przypadku, diagnostyka, leczenie - Ratyński, Tomasz; Degowska, Małgorzata; Milewski, Janusz; Rydzewska, Ewa (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2006)
Autoimmunologiczne zapalenie trzustki (AIP) jest rzadko rozpoznawanym schorzeniem o podłożu autoimmunologicznym, z charakterystycznym obrazem klinicznym, histologicznym i radiologicznym. Autorzy przedstawiają przypadek 32-letniej kobiety z AIP i diagnostykę oraz leczenie tego schorzenia na podstawie aktualnych danych literaturowych.