Chemioterapia lokoregionalna pierwotnych i wtórnych nowotworów złośliwych wątroby - przegląd literatury - Wcisło, Gabriel; Korniluk, Jan; Barzał, Justyna; Brzozowski, Krzysztof; Nurzyński, Paweł; Twarkowski, Paweł; Z. Pawlak, Wojciech (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2002)
Wątroba jest jednym z najczęstszych organów, w którym lokalizują się przerzuty większości nowotworów złośliwych. U 10-25 proc. chorych już w trakcie operacji guza pierwotnego jelita grubego występują przerzuty synchroniczne w wątrobie, a u kolejnych 25 pojawią się w ciągu następnych 2 lat. Przeżycia 5-letnie obserwowane są w grupie 20-60 proc. chorych operowanych z przerzutami do wątroby w przebiegu raka jelita grubego, a tylko u poniżej 5 proc. chorych poddanych innym metodom leczenia paliatywnego. Jedną z metod leczenia paliatywnego jest chemioterapia lokoregionalna, czyli podawanie chemioterapii bezpośrednio do układu tętniczego wątroby. Lokoregionalne podawanie leków przeciwnowotworowych nie jest nową koncepcją. Po raz pierwszy ten rodzaj leczenia zastosowano w 1950 r., podając nitrogranulogen dootrzewnowo. Od tego okresu datują się próby podawania cytostatyków poprzez tętnicę wątrobową w leczeniu izolowanych zmian przerzutowych do wątroby, głównie raka jelita grubego oraz pierwotnych nowotworów złośliwych wątroby. Podając chemioterapię metodą lokoregionalną, czyli bezpośrednio do układu tętniczego wątroby, uzyskuje się w porównaniu z drogą dożylną: 1) wydłużenie (10-15 razy) czasu działania cytostatyków w obrębie zmiany nowotworowej, 2) wyższe stężenie (10-15 razy) chemioterapeutyków w guzie, w zależności od wielkości, typu guza i stopnia unaczynienia, 3) wyższą aktywność leku, np. FUDR - nawet 20-50-krotnie, 4) mniejszą toksyczność ogólnoustrojową, 5) większe działanie synergistyczne z innymi lekami (można podać większą dawkę). Spośród cytostatyków, które znalazły zastosowanie w chemioterapii lokoregionalnej należy wyróżnić: 5-fluoro-2-deoxyurydynę (FUDR), 5-Fluorouracyl (5FU), Cisplatynę, Mitomycynę, Adriamycynę, Farmorubicynę. Chemioterapia lokoregionalna jest jedną z form leczenia cytostatycznego o charakterze paliatywnym przerzutów do wątroby w przebiegu raka jelita grubego (rjg).