Ocena toksyczności i skuteczności Interleukiny 2 podawanej drogą podskórną w leczeniu rozsianego raka nerki i czerniaka złośliwego - Wiczyńska, Beata; Pawlicki, Marek; Ziobro, Marek; Zemełka, Tomasz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Od stycznia 1998 r. do czerwca 1999 r. w Klinice Chemioterapii Centrum Onkologii, oddział w Krakowie, podjęto próbę leczenia podskórnie podawaną Interleukiną 2 u 30 chorych na rozsianego czerniaka złośliwego lub raka nerki. Wśród chorych na raka nerki uzyskano u 2 chorych, tj. 11,1 proc. częściową remisję, a u 11, tj. 61,1 proc. stabilizację procesu nowotworowego, trwającą odpowiednio 10 i 8,8 mies., a czas przeżycia 12 i 12,2 mies. Wśród chorych z rozsianym czerniakiem złośliwym u 2, tj. 16,7 proc. uzyskano całkowitą remisję, a u 1, tj. 8,3 proc. częściową remisję procesu nowotworowego trwającą odpowiednio 10 i 12 mies., a czas przeżycia 16 i 19 mies. Tolerancja proponowanego leczenia była zadowalająca, jednak u ok. 10 proc. chorych stwierdzono poważne powikłania ze strony układu sercowo-naczyniowego (spadek ciśnienia tętniczego) lub układu moczowego (wzrost poziomu mocznika i kreatyniny).