Nieoczywiste wykorzystanie nowych możliwości opieki koordynowanej w POZ – wskaźnik albumina/kreatynina w moczu - Szczepanik-Barczewska, Ewa; Barczewska, Maria; Barej, Julia (Lekarz POZ, 2026)
Opisano przypadek pacjentki w wieku 14 lat i 9 miesięcy, u której w badaniu przesiewowym do poradni medycyny sportowej w analizie moczu stwierdzono białkomocz. W ramach opieki koordynowanej zlecono oznaczenie wskaźnika albumina/kreatynina w moczu ( urine albumin-to-creatinine ratio – UACR). Uzyskano wynik na poziomie 60 mg/g. Pacjentka aktywna fizycznie, przeszła ospę wietrzną w wieku 4 lat, sporadycznie występowały u niej infekcje górnych dróg oddechowych, wczesne dzieciństwo obciążone atopowym zapaleniem skóry, w wywiadzie epizod depresyjny, samookaleczenia. Poza tym zdrowa, miesiączki regularne, szczepiona według programu szczepień ochronnych, bez innych obciążeń. Została skierowana do szpitala, gdzie nastąpiło pogorszenie parametrów laboratoryjnych. Wykonano diagnostykę i rozpoznano zespół nerczycowy. W wyniku zastosowanego leczenia uzyskano ustępowanie białkomoczu, obrzęków i normalizację parametrów biochemicznych. Dzięki dostępności oznaczania UACR w POZ możliwa była szybka diagnostyka i podjęcie leczenia, mimo że obraz kliniczny i wiek zachorowania były nieoczywiste.