Radioterapia zaawansowanego płaskonabłonkowego raka płuca – wartościowa metoda leczenia czy kosztowne placebo? Próba określenia czynników rokowniczych długości przeżycia - Jochymek, Bożena; Miszczyk, Leszek; Walichiewicz, Piotr; Suwiński, Rafał (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
W oparciu o materiał 539 chorych na zaawansowanego płaskonabłonkowego raka płuca, leczonych promieniami przy użyciu dawki frakcyjnej od 1 do 10 Gy do dawki całkowitej zawierającej się w przedziale 4–80 Gy, przeanalizowano wpływ fizycznych parametrów napromieniania, czynników biologicznych oraz stosowanych dodatkowych metod leczenia na długość obserwacji. Przy pomocy liniowych funkcji dyskryminacji, metodą analizy wielowymiarowej podjęto próbę przewidzenia długości czasu przeżycia w analizowanej grupie chorych. Wykazano zależność długości czasu obserwacji od zaawansowania nowotworu, stanu ogólnego chorych oraz podanej dawki całkowitej. Wykazano także zależność efektów leczenia od wielkości podanej dawki promieniowania. Przy pomocy funkcji dyskryminacyjnych wyodrębniono grupę chorych, którzy będą żyli krócej niż 12 mies. Uzyskane wyniki pozwalają na sformułowanie wniosku, że napromienianie chorych na zaawansowanego płaskonabłonkowego raka płuca wpływa na miejscowy wynik leczenia i na długość przeżycia, w związku z czym zasadna jest eskalacja dawki całkowitej, bez konieczności zwiększania dawki frakcyjnej.