W labiryncie psychoz. Przewlekła psychoza halucynacyjna (psychose hallucinatoire chronique) - Kujawski, Ryszard (Psychiatria Spersonalizowana / Personalized Psychiatry, 2026)
Personalizacja w psychiatrii, oprócz wielu innych aspektów, dotyczy również precyzyjnej diagnozy, opisującej objawy prezentowane przez pacjenta. Postawienie dokładnej diagnozy przyczynia się do zastosowania odpowiedniego postępowania terapeutycznego. Współcześnie neguje się zasadność istnienia niektórych diagnoz psychiatrycznych. Przewlekła psychoza halucynacyjna ( psychose hallucinatoire chronique – PHC) należy do takich chorób psychicznych, których pozycja nozologiczna jest niejasna. W artykule opisano genezę i rozwój pojęcia PHC. Omówiono inne terminy diagnostyczne, które sytuują się blisko PHC, m.in. parafrenię, późną parafrenię i schizofrenię o późnym początku. Opisano poglądy Gilberta Balleta oraz Gaëtana Gatiana de Clérambaulta dotyczące PHC. Zwrócono uwagę na czynniki, które uznaje się za przyczynę PHC, w tym zjawisko automatyzmu psychicznego. Omówiono pozycję PHC w klasyfikacjach psychiatrycznych. Przedstawiono poglądy za i przeciw odrębności diagnozy PHC w psychiatrii, w szczególności w opozycji do schizofrenii.