Rzadsze występowanie przerzutów do wątroby w przebiegu raka jelita grubego u chorych z antygenemią HBs - Perz, Hanna; Paszkowski, Jacek; Szmeja, Jacek; Drews, Michał; Migdalski, Paweł; Pyda, Przemysław; Banasiewicz, Tomasz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
W przebiegu choroby nowotworowej przewodu pokarmowego u ok. 15–40 proc. operowanych chorych stwierdza się występowanie przerzutów do wątroby. Nie poznano do końca mechanizmów warunkujących rozwój nowotworu przerzutowego w obrębie wątroby. Wydolność metaboliczna i związana z tym zdolność do lokalnej odpowiedzi immunologicznej tego narządu odgrywa z pewnością istotną rolę przy implantacji krążących w układzie krwionośnym i chłonnym komórek nowotworowych. Celem pracy była korelacja częstości występowania przerzutów do wątroby, w 2 grupach chorych, operowanych z powodu nowotworu złośliwego jelita grubego w Klinice autorów w latach 1983–1998. Grupę pierwszą stanowili chorzy po przebytym zakażeniu wirusem B zapalenia wątroby (HBV), u których stwierdzono obecność antygenu płaszczowego HBsAg (n=36). Grupę drugą utworzyli chorzy, u których w surowicy nie wykazano obecności HBsAg (n=867). HBsAg oznaczono metodą immunoenzymatyczną (EIA). W grupie pierwszej stwierdzono obecność zmian przerzutowych w wątrobie u 4 chorych (11,1 proc.), w grupie drugiej nowotwór przerzutowy wątroby wystąpił u 204 operowanych pacjentów (23,5 proc.). Obecność HBsAg związana była z rzadszym pojawianiem się przerzutów do wątroby u chorych z rakiem jelita grubego (p = 0,08).