Aktywność N-acetylo-β-D-heksozoaminidazy w surowicy krwi i moczu chorych na raka trzustki - Szajda, Sławomir Dariusz; Snarska, Jadwiga; Kamiński, Fabian; Siedlecka, Katarzyna; Waszkiewicz, Napoleon; Knaś, Małgorzata; Zwierz, Krzysztof (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Wstęp: N-acetylo-β-D-heksozoaminidaza (HEX) jest lizosomalną egzoglikozydazą (EC 3.2.1.52), odcinającą N-acetyloheksozoaminy od nieredukcyjnego końca łańcuchów oligosacharydowych glikokoniugatów (glikoprotein, glikolipidów, proteoglikanów). Oznaczanie aktywności HEX w tkankach i płynach ustrojowych zastosowano w diagnostyce genetycznych chorób Tay-Sachsa i Sandhoffa oraz uszkodzenia wątroby i nerek. Celem pracy była ocena aktywności HEX (potencjalnego markera nowotworowego) w surowicy krwi i moczu chorych z gruczolakorakiem trzustki. Materiał i metody: Krew i mocz pobrano od 7 osób leczonych w I Klinice Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej AM w Białymstoku, w wieku od 44 do 74 lat, z rakiem trzustki (adenocarcinoma), potwierdzonym histopatologicznie, oraz 8 osób zdrowych w wieku od 22 do 31 lat. Aktywność HEX oznaczano metodą Chatterjee i wsp. w modyfikacji Zwierza i wsp. Do pomiaru ilości p-nitrofenolu uwolnionego przez HEX z p-nitrofenylo-β-D-N-acetyloglukozoaminopiranozydu (Sigma), użyto czytnika płytek EL X 800 firmy BIO-TEK. Stężenie aktywności HEX wyrażono w pKat/mL, a aktywność specyficzną w pKat/mg białka. Stężenie białka w surowicy krwi oznaczano metodą biuretową, w moczu metodą Lowry, a wyniki wyrażano w mg/mL. Wyniki: Stężenie aktywności oraz aktywność specyficzna HEX w surowicy krwi chorych na raka trzustki są ponad trzy razy wyższe od aktywności w surowicy krwi osób zdrowych (p<0,02). Aktywność specyficzna HEX w moczu chorych na raka trzustki jest ponad 2 razy wyższa od aktywności HEX w moczu osób zdrowych (p<0,02). Wnioski: Otrzymane wyniki sugerują możliwość wykorzystania oznaczania HEX w surowicy krwi i moczu w diagnostyce gruczolakoraka trzustki.