Rak jelita grubego w świetle współczesnych badań molekularnych - Szenajch, Jolanta; Synowiec, Agnieszka; Szarlej-Wcisło, Katarzyna; Cieślak, Agata; Korniluk, Jan; Bodnar, Lubomir (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Populacja ludzi dotknięta rakiem jelita grubego to mieszkańcy państw wysoko uprzemysłowionych. Rocznie stwierdza się 875 tys. nowych przypadków tej choroby, a umiera 570 tys. osób. Ogromna większość chorych to przypadki sporadyczne. Jednak obecnie znane są zespoły genetyczne, związane z występowaniem raka jelita grubego. Leczenie tej trudnej jednostki chorobowej jest związane z chemioterapią adjuwantową oraz paliatywną. Od wielu lat podstawowymi lekami stosowanymi w leczeniu raka jelita grubego są 5-fluorouracyl i leukoworyna. Cały czas istnieje więc ogromna potrzeba poszukiwania nowych cytostatyków. Badania molekularne pozwalają określić rolę wybranych genów odpowiedzialnych za powstawanie i progresję tego raka. W procesach badania biologii raka jelita grubego, diagnostyki oraz powstawaniu nowych leków, mikrosiatki DNA mogą odgrywać bardzo ważną rolę. Technika molekularna z zastosowaniem mikrosiatek DNA pozwala na wielkoskalową analizę genów w jednym eksperymencie, a mianowicie jednorazowo mogą być badane tysiące lub dziesiątki tysięcy genów. Proces produkcji płytek używanych do analizy genetycznej mikrosiatkami DNA jest w pełni zautomatyzowany, tak jak i sama procedura badawcza. Takie wielkoskalowe badanie genetyczne jest w stanie określić grupy genów, które mogą się stać korzystnymi lub negatywnymi czynnikami prognostycznymi bądź predykcyjnymi. Poznanie odpowiednich genów od strony ich funkcji w powstawaniu i progresji raka jelita grubego, ale oczywiście nie tylko tego nowotworu, może mieć istotny wpływ także na leczenie. Identyfikacja poszczególnych genów odgrywających istotną rolę w progresji raka pozwoli na konstruowanie celowanego leczenia. Takie możliwości już istnieją – dzięki zastosowaniu chemii kombinatorycznej można w krótkim czasie syntezować tysiące związków chemicznych, które potencjalnie mogą się stać lekami.