Immunoterapia raka jelita grubego - Kowalczyk, Dariusz W. (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Immunoterapia raka jelita grubego mimo wielu napotkanych niepowodzeń powoli toruje sobie drogę do szerokiego zastosowania. Na przestrzeni lat immunoterapia raka jelita grubego przeszła od nieswoistych czynników immunomodulujących, jak BCG, lewamizol, interleukiny i interferony, do indukcji swoistej odpowiedzi immunologicznej poprzez zastosowanie szczepionek komórkowych, białek szoku cieplnego i swoistej, ukierunkowanej terapii opartej na przeciwciałach monoklonalnych. Obecnie wśród metod immunoterapii raka jelita grubego główne miejsce zajęły przeciwciała monoklonalne: cetuksimab, bewacizumab i panitumumab oraz pierwsza szczepionka Oncovax o udowodnionej skuteczności w terapii raka jelita grubego w II stopniu zaawansowania klinicznego.