Diagnostyka endoskopowa raka jelita grubego - Gil, Jerzy; Wojtuń, Stanisław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Wzrastająca zachorowalność na raka jelita grubego w populacji polskiej wymusza doskonalenie starych i poszukiwanie nowych, bardziej skutecznych metod diagnostycznych przydatnych do jego rozpoznania. Na poprawę wyników leczenia największy wpływ ma wczesne rozpoznanie stanów przedrakowych i wczesnych postaci raka, dlatego też bardzo ważna jest diagnostyka chorych bezobjawowych. Wczesne wykrycie choroby to szansa dla chorego i satysfakcja dla lekarza, który może uniknąć rozległego, często okaleczającego zabiegu operacyjnego. Takie szanse stwarza wykonanie pełnej kolonoskopii, jako badania przesiewowego, celem weryfikacji całej powierzchni jelita grubego. Pozwala ona też na jednoczasowe zastosowanie endoskopowej procedury leczniczej. Zwiększenie zdolności rozpoznawczej kolonoskopii spowodowało znaczący wzrost rozpoznań wczesnych postaci raka. Zasadniczy wpływ na wzrost skuteczności diagnostycznej kolonoskopii ma stosowanie barwienia błony śluzowej oraz powiększanie obrazu endoskopowego. Udowodniono znaczenie endoskopowej polipektomii zmian polipowatych w profilaktyce raka jelita grubego. Obecnie dalszy wzrost skuteczności diagnostycznej i leczniczej możemy uzyskać dzięki identyfikacji płaskich gruczolaków. W leczeniu tych zmian zastosowanie ma endoskopowa mukosektomia. Pomimo rozwoju metod diagnostycznych nadal podstawą naszego działania jest rzetelna ocena makroskopowa błony śluzowej podczas konwencjonalnej endoskopii i ocena histopatologiczna stwierdzanych zmian. Endosonografia odgrywa istotną rolę w przedoperacynej ocenie zaawansowania raka jelita grubego. Przedoperacyjna ocena charakteru zmiany, a w przypadku raka jego stopnia miejscowego i regionalnego zaawansowania ma zasadniczy wpływ na wybór metody leczenia. Kolonoskopia jest także podstawową metodą diagnostyczną wykorzystywaną w nadzorze onkologicznym u chorych po leczeniu endoskopowym lub chirurgicznym zmian przedrakowych i raka jelita grubego.