Leczenie celowane chorych na raka jelita grubego – aktualny stan wiedzy - Utracka-Hutka, Beata (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Ostatnie osiągnięcia w dziedzinie terapii celowanej przyniosły chorym na raka jelita grubego dalszą poprawę przeżycia. Szczególne znaczenie kliniczne uzyskały 2 przeciwciała monoklonalne skierowane przeciw naczyniowemu czynnikowi wzrostu (VEGF) oraz receptorowi naskórkowego czynnika wzrostu (EGFR), bewacizumab i cetuksimab. Nie potwierdziły się nadzieje związane z zastosowaniem drobnocząsteczkowych inhibitorów kinazy tyrozynowej. Poniższe opracowanie ma na celu przybliżenie wiedzy na temat aktualnego stanu badań nad preparatami z grupy terapii celowanej w raku jelita grubego.