Chemioterapia zaawansowanego raka jelita grubego z zastosowaniem irinotekanu - Leśniewski-Kmak, Krzysztof (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Irinotekan (CPT-11) jest półsyntetyczną pochodną kamptotecyny, poddaną badaniom szczególnie intensywnym w przypadku raka jelita grubego, gdzie znalazł szerokie zastosowanie. Wyniki badań fazy I i II były bardzo zachęcające, co znalazło potwierdzenie w badaniach z randomizacją. U chorych z niepowodzeniem po leczeniu zaawansowanego raka okrężnicy 5-fluorouracylem (5-Fu) i leukoworyną, wykazał wyższość zarówno nad najlepszym leczeniem objawowym, jak i podawaniem fluorouracylu w ciągłym wlewie. Okazał się też skuteczniejszy od fluorouracylu i leukoworyny w I rzucie leczenia. Badane są też inne połączenia irinotekanu, w tym z oksaliplatyną, terapią celowaną oraz doustną kapecytabiną. Istnieją też wczesne doniesienia o doustnej formie CPT-11.