Trzykrotna tamponada serca w przebiegu nowotworu osierdzia – problemy diagnostyczne i terapeutyczne - Wierusz-Wysocka, Bogna; Pisarczyk-Wiza, Dorota; Zozulińska, Dorota; Jedliński, Ireneusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Nowotwory serca i osierdzia, zarówno pierwotne, jak i wtórne, występują rzadko. Najczęściej występującym nowotworem osierdzia jest międzybłoniak. Rozpoznanie najczęściej ustalone zostaje dopiero autopsyjnie. Niniejsza praca jest prezentacją przypadku 66-letniej pacjentki z nawracającą 3-krotnie tamponadą serca w przebiegu choroby nowotworowej osierdzia. Dokonano również przeglądu dostępnego w bazie MEDLINE piśmiennictwa.