Opis przypadkuWtórny zespól antyfosfolipidowy spowodowany nierozpoznanym zespołem nabytego niedoboru odporności. Opis przypadku - Kopeć, Magdalena; Kotulska, Anna; Kucharz, Eugeniusz Józef; Pieczyrak, Robert (Reumatologia/Rheumatology, 2006)
Opisano niepomyślnie zakończony przypadek 33-letniej pacjentki z zespołem nabytego niedoboru odporności i zespołem antyfosfolipidowym (udar móżdżku, zwiększone stężenie przeciwciał przeciwko białkom fosfolipidowym w klasie IgG) przyjętej do szpitala z powodu znacznej gorączki. U pacjentki podejrzewano posocznicę i chorobę autoimmunologiczną, dlatego leczono ją glikokortykosteroidami oraz azatiopryną. Chora zmarła mimo wdrożenia leczenia przeciwwirusowego po rozpoznaniu zespołu nabytego niedoboru odporności (rozpoznanie potwierdzono metodą Western blot).