Zespół metaboliczny – czas na krytyczne spojrzenie - Gumprecht, Janusz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Mianem zespołu metabolicznego określa się współistnienie szeregu czynników zwiększających ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych. Insulinooporność, kluczowy czynnik etiopatogenetyczny zespołu, i towarzysząca jej kompensacyjnie hiperinsulinemia z upośledzoną tolerancją glukozy lub jawną cukrzycą wydają się być niezależnymi czynnikami ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, wpływając również na patogenezę innych czynników ryzyka schorzeń tego układu, takich jak nadciśnienie tętnicze, dyslipidemia czy zaburzenia hemostazy. Artykuł stanowi podsumowanie pojawiających się aktualnie w piśmiennictwie krytycznych uwag na temat istoty i zasadności istnienia pojęcia zespołu metabolicznego, zwłaszcza w kontekście wspomnianego ryzyka sercowo-naczyniowego.