Historia naturalna i leczenie cukrzycy typu 2 - Zozulińska, Dorota (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Patogeneza cukrzycy typu 2 jest związana z zaburzeniami działania i sekrecji insuliny oraz nieprawidłowym wykorzystaniem endogennej glukozy. Nadal jednak kolejność zjawisk prowadzących do rozwoju i progresji zaburzeń gospodarki węglowodanowej u osób otyłych pozostaje nie w pełni wyjaśniona. W artykule przedstawiono etapy naturalnego rozwoju cukrzycy typu 2 i uzasadniono konieczność wieloczynnikowego i zindywidualizowanego zwalczania hiperglikemii.