Diagnostyka choroby wieńcowej u chorych z cukrzycą - Kalarus, Zbigniew; Zielińska, Teresa; Pluta, Sławomir (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Cukrzyca jest znanym czynnikiem ryzyka rozwoju miażdżycy. Chorobę wieńcową w populacji diabetyków charakteryzuje wczesny początek jej występowania, skąpoobjawowy przebieg kliniczny oraz odmienność anatomiczna zmian w tętnicach wieńcowych i gorsze rokowanie w porównaniu z pacjentami bez cukrzycy. Do nieinwazyjnych badań stosowanych w rozpoznawaniu choroby wieńcowej u osób z cukrzycą należą elektrokardiograficzna próba wysiłkowa, echokardiografia obciążeniowa, scyntygrafia perfuzyjna mięśnia sercowego oraz wysokorzędowa tomografia komputerowa. Diagnostyka ta ma za zadanie określać wskazania do przeprowadzenia koronarografii będącej badaniem inwazyjnym obrazującym tętnice wieńcowe. Badanie to nadal jest złotym standardem w diagnostyce choroby wieńcowej, również u chorych z cukrzycą.