Leczenie hipoglikemizujące po zawale mięśnia sercowego - Szymborska-Kajanek, Aleksandra; Wróbel, Marta; Strojek, Krzysztof (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Choroba niedokrwienna serca jest najczęściej występującym późnym powikłaniem naczyniowym u chorych na cukrzycę typu 2, jak również główną przyczyną zgonów w tej grupie chorych. Przebycie zawału mięśnia sercowego u tych chorych dodatkowo pogarsza rokowanie. Sugeruje to potrzebę objęcia szczególną opieką tej grupy chorych. Nadal kluczowym elementem terapii chorych po przebyciu zawału mięśnia sercowego jest normalizacja glikemii. Autorzy artykułu próbują odpowiedzieć na pytanie, w jaki sposób leczyć chorych na cukrzycę w ostrej fazie zawału mięśnia sercowego oraz w późniejszym okresie.