Artykuł specjalnySucha skóra jako aktualny problem kliniczny - Czarnecka-Operacz, Magdalena (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Prowadzone na przestrzeni ostatnich dwóch dekad intensywne prace naukowo-badawcze w zakresie struktury i funkcji warstwy rogowej naskórka dostarczyły nowej wiedzy na temat roli procesu złuszczania w fizjologii zdrowej skóry. Zaburzenia w przebiegu procesu złuszczania prowadzą do rozwoju objawów suchej skóry, niezależnie od przyczyny leżącej u podłoża wspomnianych zaburzeń. Wykazano, że problem suchej skóry w istotnym stopniu zależy od zahamowania procesu degradacji korneodesmosomów, co w rezultacie prowadzi do retencji tych wiążących kompleksów w powierzchownej warstwie stratum corneum . Utrata wody obserwowana w przypadku suchej skóry może wynikać z zaburzeń w obrębie jednego lub obu elementów odpowiedzialnych za nawodnienie naskórka, czyli NMF i bariery lipidowej. Najskuteczniejszą metodą nawilżenia skóry suchej jest zastosowanie tradycyjnych preparatów nawilżających, czyli czynników okluzyjnych bądź humektantów, lub nowoczesnych metod, takich jak suplementacja lipidów bariery poprzez bezpośrednią ich aplikację lub zwiększenie wewnątrzpochodnej lipogenezy. Dodatkowo zwiększenie degradacji korneodesmosomalnej stanowi kolejne pole rozwoju nowych produktów nawilżających. Współcześni pacjenci oczekują od dermatologa i farmaceuty, aby odpowiednio wybrał i polecił właściwy preparat nawilżający skórę z uwzględnieniem wniosków badań tzw. medycyny opartej na faktach.