Artykuł oryginalnyRak brodawkujący (carcinoma verrucosum)– przegląd objawów klinicznych i histologicznych - Bieniek, Andrzej; Cisło, Maria; Matusiak, Łukasz; Woźniak, Zdzisław; Maj, Joanna; Barancewicz-Łosek, Maria; Szybejko-Machaj, Grażyna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Cel pracy: Celem pracy jest omówienie charakterystyki klinicznej, histologicznej, różnicowania oraz sposobów leczenia raka brodawkującego (brodawkowatego, raka Ackermana, carcinoma verrucosum), stanowiącego rzadko występującą i dość słabo znaną jednostkę onkologiczną. Materiał i metody: Omówienie charakterystyki raka brodawkującego na podstawie własnego materiału klinicznego oraz piśmiennictwa. Wnioski: 1. Rozpoznanie raka brodawkującego jest trudne i może być postawione na podstawie zestawionej analizy cech klinicznych i histologicznych. 2. W przypadku zabiegów ablacyjnych o umiarkowanej radykalności należy liczyć się z wystąpieniem wznowy i koniecznością powtórnej, bardziej agresywnej terapii. 3. Jako leczenie z wyboru preferowane jest miejscowe radykalne wycięcie chirurgiczne.