Artykuł oryginalnyŁupież rumieniowy w materiale kliniczno-laboratoryjnym Wojewódzkiej Przychodni Skórno-Wenerologicznej w Kielcach w latach 1997–2004 - Sielska, Halina (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Przedstawiono częstość izolacji C. minutissimum u osób z województwa kieleckiego, kierowanych w latach 1997–2004 do badań laboratoryjnych w Pracowni Mikologicznej Wojewódzkiej Przychodni Skórno-Wenerologicznej w Kielcach z podejrzeniem infekcji grzybiczych lub C. minutissimum . Spośród 28 128 badanych osób dodatnie wyniki badań laboratoryjnych (mikologiczne i w kierunku C. minutissimum łącznie) uzyskano u 9 734, natomiast C. minutissimum izolowano u 199 osób, co stanowi 0,7% ogółu badanych osób i 2% osób z dodatnimi wynikami badań laboratoryjnych w ogóle. W poszczególnych latach omawianego okresu czasu częstość izolacji C. minutissimum wykazywała stałą tendencję wzrostową, w każdym przedziale czasu była wyższa u mężczyzn niż kobiet i u mieszkańców miast niż wsi. C. minutissimum izolowano u mężczyzn po 20. roku życia, u kobiet zamieszkujących wsie po 30., a u kobiet zamieszkujących miasta po 50. roku życia.