Artykuł poglądowy Alergia pokarmowa. Część III – Orzechy - Rudzki, Edward (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
W pracy omówiono następujące zagadnienia: 1) epidemiologię alergii na orzechy z uwzględnieniem osobliwości uczulenia u dzieci i dorosłych; 2) orzechy arachidowe, orzechy drzewne, migdały i kasztany; 3) skryte źródła orzechów; 4) silne odczyny anafilaktyczne po orzechach; 5) zespół alergii jamy ustnej (OAS); 6) zespół lateksowo-owocowy; 7) inne objawy uczulenia na orzechy; 8) alergeny orzechów; 9) reakcje krzyżowe; 10) rozpoznawanie alergii na orzechy