Stres, objawy i przekonania dotyczące menopauzy a obniżony nastrój u kobiet w wieku 45–55 lat. Próba weryfikacji zmodyfikowanego psychospołecznego modelu depresji w okresie okołomenopauzalnym - Bielawska-Batorowicz, Eleonora (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Cel pracy: W artykule przedstawiono wyniki badań nad uwarunkowaniami obniżonego nastroju u kobiet w wieku okołomenopauzalnym. Podstawą teoretyczną badań była zmodyfikowana wersja psychospołecznego modelu depresji menopauzalnej J. Greene’a. Dokonana modyfikacja uwzględniała rolę stresu i wsparcia społecznego oraz negatywnych postaw wobec menopauzy i intensywnych objawów, jako zmiennych istotnie zwiększających ryzyko pojawienia się obniżonego nastroju. Przewidywano przy tym 2 rodzaje oddziaływań – bezpośrednie i pośrednie. W pierwszym przypadku zwiększony poziom stresu mógł sprzyjać pojawianiu się obniżonego nastroju. W drugim zwiększony poziom stresu sprzyjał nasilaniu się objawów i negatywnych postaw wobec menopauzy, co przyczyniało się do pojawiania się obniżonego nastroju. Materiał i metody: W badaniach uczestniczyły 183 kobiety w wieku 45–55 lat. Wykorzystano w nich kwestionariusze pozwalające na pomiar obniżonego nastroju (inwentarz depresji Becka), poziomu doświadczanego stresu (skala odczuwanego stresu Cohena), stresujących wydarzeń (skala oceny ponownego przystosowania się Holmesa i Rahe), wsparcia społecznego (kwestionariusz Nielanda), przekonań dotyczacych menopauzy i natężenia objawów menopauzalnych (polska wersja Menopause Representation Questionaire Hunter i O’Dea). Wyniki: Na podstawie przeprowadzonej analizy regresji wielokrotnej stwierdzono, że obniżonemu nastrojowi u kobiet sprzyjają intensywne odczuwane objawy menopauzalne i wysoki poziom odczuwanego stresu. Wnioski: Spośród przekonań dotyczących menopauzy istotną rolę pełni przekonanie o okresie menopauzalnym jako nowej fazie życia, która chroni przed występowaniem obniżonego nastroju.