Strategie wykorzystywane w poszukiwaniu nowych leków skutecznych w leczeniu nowotworów krwi - Wiktor Jędrzejczak, Wiesław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
W poszukiwaniu nowych leków przeciwnowotworowych medycyna wykorzystuje wszystkie możliwości. Obejmują one obecnie badanie wszystkich nowo odkrytych lub zsyntetyzowanych związków pod kątem ich aktywności przeciwnowotworowej, zwracanie uwagi na niedoceniane lub nieznane wcześniej działania znanych leków, konstruowanie nowych związków w oparciu o wiedzę o mechanizmach nowotworzenia, wykorzystanie przeciwciał rozpoznających powierzchniowe struktury komórek nowotworowych oraz wytwarzanie lepszych form recepturowych leków o uznanej aktywności. Wszystko to powoduje, że w leczeniu nowotworów krwi mamy obecnie coraz więcej nowych możliwości za coraz większą cenę.