Późne macierzyństwo – przebieg ciąży i porodu powyżej 35. roku życia - Hincz, Piotr; Wojciechowska, Edyta; Podciechowski, Lech; Kubiak, Agnieszka; Wilczyński, Jan (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Cel pracy: Celem pracy było określenie czynników ryzyka ciąży i porodu u ciężarnych i rodzących po 35. roku życia. Materiał i metody: Badaniem objęto 224 pacjentki, wśród nich 184 były w przedziale wieku ≥35–39 i 40 lat, natomiast pozostałe 40 w wieku ≥40 lat. Kobiety rodziły w Klinice Medycyny Matczyno-Płodowej i Ginekologii Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi między 21.01.2005 r. a 18.02.2006 r. Badanie oparto na bazie raportowej w programie Acces, zawierającej dane dotyczące wszystkich porodów i przebiegu ciąż. Analizowano przebieg ciąży, powikłania porodu i stan urodzeniowy noworodka (masę urodzeniową, skalę Apgar i pH z tętnicy pępowinowej). W szczególności oceniano częstość występowania cukrzycy ciążowej, nadciśnienia wikłającego ciążę, wady płodu, hipotrofii, makrosomii, zgonów wewnątrzmacicznych porodów przedwczesnych i odsetka cięć cesarskich. W analizie uwzględniono także masę przedciążową pacjentek, BMI i przyrost masy w okresie ciąży. Wnioski: W grupie pacjentek powyżej 35. roku życia z prawidłowym kariotypem płodu, ciąża przebiegała prawidłowo, a osiągane wyniki położnicze były zadowalające. Do najcięższych powikłań w przebiegu ciąży należy zaliczyć: nadciśnienie wikłające ciążę i cukrzycę ciążową. Nie stwierdzono istotnych różnic w odsetku niskiej masy urodzeniowej (SGA), makrosomii oraz odsetku porodów przedwczesnych. W badanej grupie pacjentek odsetek cięć cesarskich, szczególnie elektywnych, wzrastał.