Wpływ irygacji dopochwowych benzydaminą na przebieg okresu pooperacyjnego u pacjentek poddanych operacjom pochwowym - Malinowski, Andrzej; Mołas, Justyna; Maciołek-Blewniewska, Grażyna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Cel pracy: Celem pracy było retrospektywne porównanie okresu pooperacyjnego u pacjentek, u których po operacji drogą pochwową stosowano wyłącznie gałki dopochwowe zawierające metronidazol, lub u których poza gałkami dopochwowymi stosowano również irygacje dopochwowe roztworem benzydaminy. Materiał i metoda: Ze względu na sposób postępowania pooperacyjnego pacjentki podzielono na 2 grupy: grupa A – 246 pacjentek operowanych w okresie od maja 2001 r. do stycznia 2003 r., u których w okresie pooperacyjnym przez 20 dni stosowano jedynie gałki dopochwowe zawierające metronidazol oraz grupa B – 666 pacjentek operowanych w okresie od stycznia 2003 r. do stycznia 2005 r., u których poza gałkami z metronidazolem stosowano ponadto przez 37–60 dni irygacje dopochwowe roztworem benzydaminy (preparat Tantum Rosa – Medagro). Wyniki: W obu badanych grupach pacjentek w okresie pooperacyjnym po 4., 6., 8. i 12. tyg., oceniano gojenie się rany pochwy, zwracając uwagę na czas wygojenia, powstanie ziarniny w ranie oraz przypadki, w których doszło do zakażenia rany. W grupie B, czyli u pacjentek, u których w okresie pooperacyjnym zlecano łącznie stosowanie irygacji pochwowych chlorowodorkiem benzydaminy stwierdzono statystycznie krótszy czas wygojenia się rany pooperacyjnej pochwy w porównaniu do pacjentek z grupy A (42 vs 53 dni, p<0,001). Powstanie ziarniny w ranie wystąpiło znamiennie rzadziej u pacjentek z grupy B w porównaniu do grupy A (1,8 vs 14,6%, p<0,002). Również zakażenie rany pooperacyjnej występowało znamiennie rzadziej u pacjentek z grupy B aniżeli w grupie A (0,7 vs 8,5 %, p<0,002). Wnioski: Na podstawie przeprowadzonej kilkuletniej obserwacji można dojść do wniosków, ze wprowadzenie irygacji pochwy roztworem chlorowodorku benzydaminy w okresie pooperacyjnym u pacjentek poddanym operacjom korzystnie wpływa na gojenie się rany pochwy: skraca czas zagojenia się rany pochwy, zmniejsza częstość powstawania ziarniny oraz zakażenia rany.